Kolekcja sztuki współczesnej, tworzona przez Małopolską Fundację Muzeum Sztuki Współczesnej, powstaje z myślą o muzeum sztuki współczesnej w Krakowie. Instytucja ta powinna odegrać istotną rolę w pisaniu najnowszej historii sztuki w Polsce i prezentować jej krakowską interpretację.

Marta Ignerska projektuje i ilustruje książki. Książki dla dzieci i dla dorosłych. Wybitne osiągnięcia na tym obszarze, przyniosły z jednej strony zasłużone uznanie ale też, jak to niestety nierzadko bywa w panujących obyczajach życia artystycznego, łatwe przypisanie do tej jedynej dziedziny i stereotypowe postrzeganie jej prac przez pryzmat „ilustracji”.

Projektowaniem krzeseł zajmowali się światowej sławy artyści i projektanci, poczynając od dziewiętnastowiecznych pionierów sztuki użytkowej po współczesnych top designerów. Kolekcja miniatur z Vitra Design Museum prezentuje 100 najbardziej znanych siedzisk – ikon historii międzynarodowego designu – zaprojektowanych w latach pomiędzy 1800 a 1999. Dimensions of design to dwustuletnia historia stylu przedmiotów codziennego użytku oraz wrażliwości i gustu autorów i użytkowników funkcjonalnych kreacji.