Krzesła, które mają swoje miejsce w historii projektowania

Projektowaniem krzeseł zajmowali się światowej sławy artyści i projektanci, poczynając od dziewiętnastowiecznych pionierów sztuki użytkowej po współczesnych top designerów. Kolekcja miniatur z Vitra Design Museum prezentuje 100 najbardziej znanych siedzisk – ikon historii międzynarodowego designu – zaprojektowanych w latach pomiędzy 1800 a 1999. Dimensions of design to dwustuletnia historia stylu przedmiotów codziennego użytku oraz wrażliwości i gustu autorów i użytkowników funkcjonalnych kreacji.

Miniatury krzeseł – produkowane przez znane na świecie Vitra Design Museum – to bardzo wierne odwzorowania oryginałów (w skali 1:6) klasycznych siedzisk, wysokiej jakości wyroby, produkty kolekcjonerskie. Wizualna percepcja obiektu-miniatury jest prostsza niż krzesła w oryginalnych rozmiarach, w skali 1:1. Pomniejszony obiekt łatwiej ogarnąć wzrokiem. W miniaturze bardziej wyraziście wyróżniają się proporcje przedmiotu. Świat miniatur charakteryzuje większa wrażliwość, kondensacja i uczytelnienie formy i stylu.

Wystawa siedzisk jest wybranym zbiorem przedmiotów na trwale umieszczonych w historycznym i kulturowym kontekście. Krzesła dostarczają informacji na temat uwarunkowań socjalnych i czasów, w których były tworzone, uznawanych wzorców i mód stylowych. W historii design żaden inny mebel nie przykuł swojej uwagi tak wielkiej ilości projektantów, architektów i artystów jak krzesło. Jego konstrukcja i forma jest bardzo ściśle związane z budową ludzkiego ciała. Kształty i wielkości części składowych siedzisk odnoszą się do wymiarów i proporcji ludzkiej sylwetki. Krzesło przyjęło kluczową rolę w historii designu – jako obiekt eksperymentalny, siła napędowa do szukania nowych projektowych rozwiązań i jako symbol. Minęło wiele czasu kiedy od bycia przedmiotem codziennego użytku osiągnęło status artystycznego dzieła.

Katalog wystawy (flash)

Vitra Design Museum jest jednym z wiodących muzeów designu na świecie. Zostało założone w 1989 r. jako niezależna fundacja, samodzielnie finansująca się, głównie ze środków zdobywanych z własnej działalności. Vitra jest europejskim producentem i sprzedawcą prac wielu światowej sławy projektantów mebli. Jest ośrodkiem, który dokumentuje historię designu oraz prezentuje współczesne trendy w projektowaniu obiektów użytkowych wytwarzanych w przemysłowym procesie produkcji. Wystawy organizowane przez Vitra Design Museum wystawiane są na całym świecie w  renomowanych muzeach i galeriach. Budynki Vitry są znanymi realizacjami architektonicznymi, projektowanymi min. przez Franka O. Gehry’ego (budynek główny) i Zahę Hadid (Fire Station).

Dimensions of Design – wystawa miniatur z Vitra Design Museum

Miejsce prezentacji: Kraków, ul. św. Tomasza 17, Galeria Loch Camelot

Czas prezentacji: od 16 do 21 listopada 2010 r. w godz. 12.00–19.00

Organizacja: Małopolska Fundacja Muzeum Sztuki Współczesnej | Indre | Pracownia działań | Żeby było ładnie