11 wystawa

11. Wystawa Kolekcji Małopolskiej Fundacji Muzeum Sztuki Współczesnej

Hala Sztuki / Hala umienia / Kunsthalle Koszyce
ul. Rumanova 1

W tym roku mija 10 lat od powołania Małopolskiej Fundacji Muzeum Sztuki Współczesnej.

Tworzona przez nią, od 2005 roku, kolekcja postrzegana jest jako znacząca marka.

Stało się tak między innymi przez oryginalny profil kolekcji, konsekwentnie realizowany, pomimo zmieniających się okoliczności rzutujących realnie na możliwy jej rozwój.

Od samego początku kolekcja ukierunkowana była na dokumentowanie ważnych zjawisk w sztuce współczesnej Małopolski, Polski i Europy Środkowo -Wschodniej. Stąd właśnie taki wybór autorów i nieraz unikalnych dzieł, jakich w innych kolekcjach widz, zainteresowany sztuką nową i najnowszą, nie zobaczy.

Atrakcyjność kolekcji w kontekstach środkowoeuropejskich została zauważona przez partnerów ze Słowacji. Koszyce – stolica kulturalna Europy w 2013 roku zaprosiła Fundację do wspólnego zorganizowania wystawy w przestrzeniach nowej Hali Sztuki.

Wystawa przywołuje początki powstawania kolekcji. Jednym z pierwszych, rozpoznawalnych dzieł, przez które potocznie identyfikowano kolekcję, był obraz „Żółw”(1989/2004) otrzymany w darze od autora, krakowskiego malarza Stanisława Koby. Faktycznie pierwsza wersja tego obrazu powstała w 1989 roku i została zdjęta z wystawy w Przemyślu w przeddzień historycznych wyborów 4 czerwca. Otwierała się nowa epoka. Politycznie zbyt śmiały, wówczas, obraz (nawiązujący do biernego oporu wobec reżymu) dziś symbolicznie wyznacza czasową ramę kolekcji będącej zbiorem sztuki powstałej po 1989 roku.

11. wystawa prezentowana w Kunsthalle w Koszycach jest największą z dotychczas zorganizowanych wystaw i pierwszą zagraniczną. (Dotąd poza krajem były pokazywane tyko pojedyncze dzieła). To dobre otwarcie drugiej dziesiątki wystaw!

Wystawa jest kolejną prezentowaną równolegle ze stałą ekspozycją w Tarnowie. Stała wystawa na tą okoliczność została częściowo przekomponowana, pozostając dalej atrakcyjnym pokazem.

Na 11. wystawie pokazano premierowo prace z najnowszych nabytków. Są to dzieła Artura Klinau, Jiřího Kovandy i grupy Rafani.

Na wystawie zaprezentowano 37 autorów (lub zespołów autorskich);
117 dzieł (albo zespołów dzieł) - razem 310 obiektów wystawowych.

K-ART-A
11.wystawa kolekcji Małopolskiej Fundacji Muzeum Sztuki Współczesnej