5 wystawa

18 listopada - 14 grudnia 2008

Budynek dawnej elektrowni podgórskiej, ul. Nadwiślańska 4

Kolekcja Małopolskiej Fundacji Muzeum Sztuki Współczesnej została zainicjowana w ramach Narodowego Programu Kultury "Znaki czasu", który został powołany w 2004 roku, z inicjatywy Ministra Kultury Waldemara Dąbrowskiego. Celem programu było odrabianie wieloletnich zaniedbań w gromadzeniu sztuki nowoczesnej w zbiorach publicznych a także organizowanie nowych, profesjonalnych ośrodków związanych ze sztuką współczesną. Idea ta nawiązywała do sprawdzonych w praktyce rozwiązań m.in. francuskich Regionalnych Funduszy Sztuki Współczesnej - FRAC, powołanych jeszcze w l.80.Miały one wspierać artystów przez zakupy, rozwijać rynek i upowszechniać sztukę, tworząc zarazem narodową kolekcję. Podobnie w Polsce powstało 16 ośrodków, z których każdy realizuje własną koncepcję kolekcji, uwarunkowaną lokalnymi kontekstami i potrzebami.

Małopolska kolekcja, gromadzona od trzech lat, określona jest jako kolekcja sztuki XXI w. Kierując się potrzebą dokumentowania tych zjawisk i postaw artystycznych, które nie zostały wyczerpująco odnotowane w zbiorach krakowskich muzeów, a nawet były pominięte, fundacja zaczęła budować kolekcję od dzieł Marka Chlandy i Grzegorza Sztwiertni. U obu tych artystów, prowadzących, każdy na swój sposób, swoisty dialog z historią sztuki, można odnaleźć jeden z zasadniczych kierunków tworzonego zbioru. Drugim dopełniającym nurtem jest postawa wpisująca się w sztukę krytyczną, reprezentowana u zaczątków kolekcji przez Annę Janczyszyn.

Powstający zbiór nie ma charakteru encyklopedycznego - nie ogarnia całego spektrum sztuki, tak w sensie tendencji sztuki jak i tradycyjnych w praktyce muzealnej podziałów na dyscypliny.

Ważne, że kolekcja, od samego początku, otwiera się na szersze, ponadlokalne konteksty - środkowoeuropejskie. W kolekcji liczącej dziś ponad 70 dzieł (albo zespołów, łącznie ponad 300 obiektów) blisko 40 autorów (albo zespołów autorskich), są dzieła artystów z Ukrainy, Czech, Słowacji i Węgier. Jest też postrzegana jako jedna z najciekawszych kolekcji sztuki współczesnej w Polsce.

Znaczącą cześć zbioru stanowią dary artystów, co w sytuacji naocznie spełniającego się postulatu urynkowienia sztuki, nadaje rozwijającej się kolekcji, jakże znaczący wyraz.

Patronat Honorowy - Marek Nawara Marszałek Województwa Małopolskiego

otwarcie wystawy:

18 listopada 2008 r., godz. 18.00

miejsce:

dawna elektrownia podgórska

ul. Nadwiślańska 4, Kraków

czas trwania wystawy:

18 listopada – 14 grudnia 2008

godziny otwarcia:

wtorek – niedziela 11.00 – 18.00

kurator wystawy: Jan Trzupek

organizatorzy wystawy:

Ośrodek Dokumentacji Sztuki Tadeusza Kantora Cricoteka

www.cricoteka.com.pl

Podczas wernisażu, w przestrzeni wystawy, Miho Iwata, artystka, której prace znajdują się w kolekcji Fundacji, wykonala performance - spektakl taneczny. Jej występy nawiazują do tradycji  japońskiego tańca butoh i mają bardzo osobisty, wyraźny styl. Tak było i tym razem gdy artystka wykonała improwizację w sugestywnym odniesieniu do kinetycznej rzeźby Krištofa Kintery, "Revolution”.

Za pomoc okazaną w realizacji wystawy zechcą przyjąć podziękowania:

Dyrektor Krzysztof Markiel, Marek Kmieć, Marek Pietras

(Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego)

Dyrektor Natalia Zarzecka, Jan Raczkowski, Tomasz Tomaszewski (Cricoteka, Kraków)

Małgorzata Punzet, Piotr Hrehrowicz (Interline S C, Kraków),

Drukarnia Skleniarz, Drukarnia Leyko (Kraków)

oraz

Miho Iwata, Wojtek Doroszuk, Piotr Lutyński, Władysław Pluta

dziękuje

Małopolska Fundacja

Andrzej Szczerski

Kolekcja, muzeum, sztuka współczesna