3 Wystawa

zaprasza na

3 wystawę kolekcji Małopolskiej Fundacji Muzeum Sztuki Współczesnej

O trzeciej wystawie

Małopolska Fundacja Muzeum Sztuki Współczesnej prezentuje kolejną, trzecią już wystawę ze swoich zbiorów, które zaczęła gromadzić w 2005 roku.

Kolekcja została zainicjowana w ramach Narodowego Programu Kultury "Znaki czasu". W wielu regionach zorganizowano ośrodki tworzące kolekcje sztuki współczesnej. Jej oparciem są pieniądze z budżetu Ministerstwa Kultury i ze środków samorządu Małopolski. Na bazie regionalnych kolekcji ma powstać reprezentatywny w skali kraju obraz sztuki współczesnej. Ta idea ma służyć odbudowaniu zaniedbanego od lat procesu dokumentowania sztuk wizualnych w zbiorach publicznych. Każdy z ośrodków tworzy kolekcję na miarę swoich uwarunkowań i kontekstów.

Nasza kolekcja tworzona jest z myślą o przyszłym Muzeum Sztuki Współczesnej, z założeń Muzeum Sztuki XXI, sztuki wpisanej nie tylko w kulturowy i artystyczny kontekst Krakowa i Małopolski, ale także w konteksty szersze - polski i międzynarodowy pejzaż sztuki najnowszej.

Kolekcja jest już na tyle bogata, że obecna trzecia jej prezentacja, z konieczności znów jest wyborem. Kolekcja rośnie dalej przy wspaniałomyślnym udziale artystów, którzy ofiarowali do niej swoje dzieła. Świadczy to wymownie o potrzebie stworzenia dla niej stałego miejsca - muzeum, na miarę obecnego jej potencjału i przyszłych potrzeb.

Wystawa obywa się w wyjątkowym miejscu i czasie. Zapraszając do hali przy ulicy Rajskiej w Krakowie użyliśmy określenia "Ogród Sztuki". To miejsce będzie niedługo Ogrodem Sztuk, miejscem pozwalającym na organizowanie wystaw, spektakli, performances, koncertów, służącym lepszemu poznaniu najnowszych wypowiedzi artystycznych i ich wzajemnego przenikania, związków i syntez sztuk. Pokaz kolekcji przypada na szczególny czas – to co było projektem niebawem wchodzi w etap budowy.

Nie jest to jedyna inicjatywa tej kadencji Samorządu Małopolski w dziedzinie kultury. W skromnym aneksie do wystawy pokazujemy tylko kilka, realizowanych obecnie przedsięwzięć dotyczących miejsc sztuki i muzeów w Krakowie.

Chciałbym w ten sposób podkreślić, że rozwijająca się kolekcja Małopolskiej Fundacji Muzeum Sztuki Współczesnej nie jest jedynym, osamotnionym projektem.

Janusz Sepioł
Marszałek Województwa Małopolskiego
Przewodniczący Rady
Małopolskiej Fundacji Muzeum Sztuki Współczesnej