Siódma wystawa

Najnowsza wystawa kolekcji Małopolskiej Fundacji Muzeum Sztuki Współczesnej prezentowana w Galerii BWA Sokół w Nowym Sączu nie jest prostym powtórzeniem żadnej z poprzednich wystaw, gdyż każda z nich miała osobny charakter.

Początki wystawiania, 5 lat temu nie były trudne, bowiem sama kolekcja była jeszcze nieliczna i można było ją pokazać na pierwszej wystawie w Krakowie (2005) niemal w całości. Kolejne były, już z konieczności, wyborem. Druga, olkuska prezentacja (2006) wypełniła całą galerię, nie pomieszczając nawet połowy zgromadzonych wówczas w kolekcji dzieł. Następna, 3 wystawa (2006) odbyła się w Krakowie przy ul. Rajskiej, w miejscu gdzie niebawem zostanie otwarty Ogród Sztuki. Wówczas pokazano wybór prac wymagających dużej przestrzeni. Znamienne że kolekcja wędrowała przez miejsca, które podobnie jak ona sama dopiero były tworzone dla sztuki. 5 wystawę (2008) prezentowano w surowych warunkach dawnej elektrowni, gdzie dziś budowane jest Muzeum Kantora. Był to wybór kameralnych dzieł dopełnionych wirtualną prezentacją całej kolekcji. Po drodze była jeszcze 4 wystawa (2007) w galerii MBWA w Nowym Sączu ograniczona do tematycznego pokazu fotografii i wideo.

Ostatnia, 6 wystawa, która niedawno odbyła się w Katowicach (2010/11) była ekspozycją tak szeroką, że miarodajnie można było na niej zaprezentować niemal wszystkie istotne zjawiska i wątki tworzonego zbioru, tak w odniesieniu do problemów artystycznych, jak i jego szczególnej geografii.

Jest bowiem małopolska kolekcja sztuki współczesnej wpisana w konteksty sztuki polskiej i Europy Środkowowschodniej. Fundacja, od samego początku tworzenia zbiorów nie zaprzestaje uzyskiwania dzieł artystów z „bliskiej zagranicy”, a to m.in. z Ukrainy i Łotwy, Czech i Słowacji, Chorwacji i Węgier. To przesądza o rozpoznawalnym, wyraźnym profilu kolekcji.

Jest to sztuka najnowsza, wszystkie zgromadzone dzieła powstały w okresie ostatnich parunastu lat. Z założeń jest to kolekcja sztuki XXI wieku. Obecnie liczy 137 dzieł (albo zespołów dzieł), 48 autorów (albo zespołów autorskich), co stanowi łącznie 405 obiektów wystawowych. Znaczące, że w tej liczbie aż 50 dzieł fundacja otrzymała w darach, co wymownie świadczy o uznaniu dla obranego kierunku
rozwijania kolekcji.

Poszczególne dzieła wędrują po wystawach w kraju i zagranicą, kolekcja również wędruje i jak na razie więcej pokazywana jest poza Krakowem, gdzie nie ma stałej siedziby w której mogłaby być wystawiana.

Jak dotąd jej jedynym ale rozpoznawalnym „domem” jest wyrafinowana i niebywale konsekwentna oprawa graficzna wszystkich wystaw, wydawnictw i wydarzeń autorstwa Władysława Pluty (tym samym naocznie spełnia się wypowiedziany kiedyś postulat tworzenia równoległej kolekcji dizajnu).

Wystawa kolekcji fundacji gości już po raz drugi w Nowym Sączu, co odnotowujemy ze szczególną satysfakcją (dodatkowy powód do wdzięczności to fakt że sądeckie MBWA, będące poprzednikiem Galerii Sokół, było partnerem i współorganizatorem trzech spośród wcześniejszych wystaw).

7 wystawa prezentowana jest w nowych przestrzeniach Galerii, jako jedna z pierwszych w nowym miejscu sztuki. I tym razem jest to wybór, ale na tyle obszerny i proporcjonalny, że sugestywnie obrazuje charakter i kierunki kolekcji, jej otwartość na szeroko i najlepiej rozumiany dialog sztuki krajów bliskiego sąsiedztwa, bliskiej historii i tradycji. Nowy Sącz z racji swojego położenia jak i niegdysiejszej wielokulturowości jest dla uwidocznienia tych idei miejscem, można powiedzieć, najbardziej odpowiednim.

Galeria Sztuki Współczesnej BWA Sokół w Nowym Sączu ul. Długosza 3
wystawa czynna od 18 lutego do 27 marca 2011 r.

Patronat honorowy Marek Sowa Marszałek Województwa Małopolskiego

Organizatorzy