1 wystawa

Międzynarodowe Centrum Kultury oraz Małopolska Fundacja Muzeum Sztuki Współczesnej zapraszają na konferencję prasową w związku z wernisażem wystawy Kolekcja Małopolskiej Fundacji Muzeum Sztuki Współczesnej. „Znaki czasu”
20 października 2005 (czwartek), godzina 11.00 MCK, Rynek Główny 25, IV piętro

Małopolska Fundacja Muzeum Sztuki Współczesnej została powołana z inicjatywy Sejmiku Województwa jako odpowiedź na Narodowy Program „Znaki czasu”. Zasadniczym celem programu jest tworzenie regionalnych kolekcji sztuki współczesnej i wyrównywanie wieloletnich zaległości w gromadzeniu zbiorów sztuki najnowszej w kolekcjach publicznych.

Fundacja tworzy kolekcję od wiosny bieżącego roku z założeniem, że będzie to zalążek przyszłego muzeum. Wyboru dzieł dokonuje Kapituła Ekspercka, która przyjęła jako zasadę stworzenie kolekcji sztuki polskiej i międzynarodowej XXI wieku. Kierując się tą koncepcją sięga w swoich wyborach nie dalej niż do połowy lat 90. Wiele dzieł wytypowanych do kolekcji Fundacja otrzymała w darze od artystów. Na wystawie z konieczności pokazany zostanie wybór prac. Będzie to pierwsza publiczna prezentacja tworzonego zbioru. Wystawie będą towarzyszyły spotkania i dyskusje panelowe przybliżające ideę i koncepcję kolekcji.

Obecnie w kolekcji znajdują się dzieła następujących artystów:

Mirosław Bałka, Rafał Bujnowski, Marek Chlanda, Sergij Czajka, Marta Deskur, Anna Janczyszyn, Stanisław Koba, Paweł Książek, Piotr Lutyński, Robert Maciejuk, Jarosław Modzelewski, Marzena Nowak, Maria Pyrlik, Łukasz Skąpski, Superrgrupa Azorro, Marek Szczęsny, Grzegorz Sztwiertnia, Leon Tarasewicz, Zofia Wollny-Roman Dziadkiewicz

Wernisaż wystawy odbędzie się 20 października 2005 o godzinie 12.00
Czas trwania wystawy: 20 października – 27 listopada 2005, wstęp wolny