Piotr Jaros

piotr jaros 03Ur. w 1965 w Myślenicach. Malarz, rysownik, autor fotografii, wideo oraz obiektów z pogranicza rzeźby i instalacji. Ukończył studia w krakowskiej ASP. Mieszka i pracuje w Krakowie

Uprawiał malarstwo. W latach 90. komponował z użyciem modeli scenki nawiązujące do przedstawień portretowych, łamiąc tradycyjne konwencje. Zapisywał je w formie wielkoformatowych czarno-białych fotografii. Z czasem scenki rozwijał w przestrzeni: do powstałych fotograficznych obrazów dodawał rzeźby – realistyczne fantomy portretowanych bohaterów. Były to m. in. serie: „Umarmen” (1994), „Middleman” (1996, 2000). W jego pracach wideo charakterystyczna jest zasada pozornie pasywnej, obiektywnej obserwacji prostych tematów i nie interpretowania rzeczywistości. W ostatnich latach w grupie prac pt. „Made in China” (2008) parodystycznym sposobem tworzył tandetne „produkty” nie mające odpowiedników ani na rynku ani w ogóle w rzeczywistości. W serii „Kamery filmowe” (2010-2011) buduje z banalnych materiałów modele kamer, ironiczne grając idiomatycznymi skojarzeniami ze świata kultury filmowej. Nieustająca praktyką artysty jest rysowanie.

Foto: http://polinst.hu/pl/node/7000

Please publish modules in offcanvas position.