Miks Mitrēvics

Ur. 1980 w Rydze. Zajmuje się fotografią, wideo, oraz multimedialnymi instalacjami przestrzennymi. Studiował komunikację wizualną w Łotewskiej Akademii Sztuk w Rydze oraz w Higher Institute of Fine Arts w Gandawie.
Mieszka i pracuje w Rydze.

Artysta realizuje aranżacje z wykorzystaniem elementów natury – piasku, drzewek i roślin oraz rozmaitych przedmiotów gotowych. Zestawia z nich całościowe environment z zauważalnym rysem teatralizacji przestrzeni galerii. Buduje scenki (nawet z użyciem lalek, figurek czy kolejowych modeli). Te nieruchome spektakle oświetla w teatralny sposób. Wytwory natury zestawia z wytworami ludzkich rąk czy też powstałych w przemysłowych technologiach. Równie dobrze porusza się w nowych mediach: fotografie ożywia światłem lightboxów, sięga po zapis wideo i audio.

Taki charakter ma praca „Somewhere nearby” (2006): siedem małych lightboxów i minimonitor wideo artysta użył, żeby pokazać na nich istniejącą „Gdzieś w pobliżu” nieprzekształconą przyrodę.

Please publish modules in offcanvas position.