Monika Szwed

Monika SzwedUr. w 1978 r. w Poznaniu. Rysowniczka, autorka obiektów przestrzennych. Absolwentka ASP w Poznaniu. Mieszka i pracuje w Poznaniu.

Artystka tworzy rysunkowo-malarskie cykle kompozycji opartych na pozornie absurdalnych, zaskakujących skojarzeniach. Z jednej strony sięga do surrealistycznej tradycji penetrowania obszarów podświadomości, wydobywania na zewnątrz tego co głęboko ukryte jak marzenia senne i lęki. Z drugiej nawiązuje do buddyjskiej tradycji koanów, czyli paradoksalnych pytań będących podstawą medytacji i drogą samopoznania – cykl „23 Koany”(2005). W samym sposobie komponowania obrazu zostawia duże obszary pustki, w której zawieszone są narysowane formy. Można to kojarzyć z estetyką japońską, w której niedokończenie równa się otwarciu na interpretację. Wśród form często rozpoznać można nowoczesne motywy architektoniczne i dizajnerskie z okresu art deco. Istotnym elementem obrazów są dopełniające ciąg skojarzeń literackie tytuły.

W najnowsze cykle autorka włącza figuralne obiekty przestrzenne – „Poskramiacz” (2010).

Foto: http://home.baltic-gallery.art.pl/portfolio/monika-szwed-turning-points/