Julita Paluszkiewicz

Ur. 1981 r. w Trzciance. Studiowałe malarstwo i intermedia na ASP w Poznaniu. Zajmuje się malarstwem, rysunkiem i fotoigrafią, Jest aitorką fimów wideo. Mieszka w Warszawie, ale wiele swoich realizacji tworzy w odaleniu od miasta.

W swojej sztuce bada relacje człowieka z naturą, zasady opozycji i współistnienia z przyrodą. Stawia pytania czy w ogóle możliwy jest  „powrót na łono natury”. „Pokazuje trwanie świata żywych i martwych organizmów i ciągłość, wzajemną dynamikę relacji między tym co ludzkie i nie-ludzkie” -  jak ujęła to Karolina Sikorska.

W filmie wideo „Nazwę cię lilia” (2006) przeciwstawia cywilizację naturze: bieguny wyznaczają  port  lotniczy i  pierwotny pejzaż; brzeg lądu (pozornie nienaruszonego cywilazacją) i morza (pozornie pierwotnego w swojej naturze);  żywioł powietrzny przeciwstawia wodnemu.Jest to problem zakorzenienia w naturze i uzależnienia od kultury. Film ten został nagrodzony Fresh Europe, na KogArt w Brukseli i Budapeszcie w 2006 r.