„Side / Oldal” (2001) - dzieło Little Warsaw, ma wyjątkowe znaczenie w kolekcji MFMSW z kilku powodów, o których opowiemy tu pokrótce.

Little Warsaw / Kis Varsó

Little WarsawAndrás Gálik (1970) i Bálint Havas (1971) - artyści tworzący grupę Little Warsaw rozpoczęli współpracę w 1994 roku. Po powrocie ze stypendium w Warszawie, w 1996 roku, przyjęli nazwę Kis Varsó (Little Warsaw). Mieszkają i pracują w Budapeszcie.

Artyści zainspirowani pobytem w stolicy Polski, w swojej realizacji wykorzystali wizerunek Pałacu Kultury (centrum utopijnej idei) oraz jego status w kontekście urbanistyki miasta. Podczas wystawy po raz pierwszy pojawiła się nazwa grupy Little Warsaw, która była bezpośrednio zainspirowana pierwotnym, niezrealizowanym projektem - budową militarnego modelu Warszawy, z wyraźnym, dominującym centrum - Pałacem Kultury. (Warszawa wówczas wywoływała jeszcze silne skojarzenia polityczno – militarne:zaledwie 5 lat wcześniej postanowieniami przyjętymi w Pradze i właśnie w Budapeszcie rozwiązano Układ Warszawski).

„Little Warsaw w swojej twórczości często wykorzystują zarówno obiekty znane raczej, ze względu na swój symboliczny charakter niż na wartość artystyczną, jak i dzieła pochodzące z kanonu historii sztuki. Wspólną cechą wszystkich wybranych prac jest silne zakorzenienie w publicznej świadomości. Artyści realizują swoje projekty przede wszystkim w pomieszczeniach zamkniętych, wprowadzając do nich element z przestrzeni publicznej, zarówno obiekty materialne, silnie związane z danym obszarem geograficznym, jak i mniej uchwytne, powszechnie znane doświadczenia, bliskie całemu społeczeństwu. Swoim działaniem prowokują, niejednokrotnie niepokojąc, do refleksji nad oswojoną rzeczywistością, ujawniają mechanizmy utrwalone w oswojonym postrzeganiu świata, wpisując się tym samym w nurt sztuki postkonceptualnej. Dekonstrukcja kontekstu, uświadamianie, czy raczej wyrwanie z letargu myślowego widzów, to cechy charakterystyczne ich twórczości.”
Więcej: http://culture.pl/pl/wydarzenie/little-warsaw-w-warszawskim-aktywie-artystow