To ja go poślę na deski

olej na płótnie 129 × 130 cm

Dofinansowano ze środków Narodowego Programu Kultury Znaki czasu

Marcin Maciejowski

MaciejowskiUr. w 1974 r. w Grójcu k. Krakowa. Malarz, rysownik, autor komiksów i plakatów. Studiował architekturę na Politechnice Krakowskiej. Absolwent ASPw Krakowie. Mieszka i pracuje w Krakowie.

W latach 1996-2001 działał w „Grupie Ładnie”. Wypracował oryginalny, ale jednocześnie czytelny styl malowania. Punktem wyjścia dla jego obrazów, jest często fotografia prasowa. Istotną częścią są napisy, za pomocą których tłumaczy to, co jest namalowane. Przedstawia uproszczone scenki i schematycznie oddane postaci. Najczęściej są to bohaterowie masowej kultury: powszechnie znane gwiazdy masmediów – sportowcy, politycy, dziennikarze. Jego sztuka odzwierciedla rzeczywistość z „drugiej ręki”, pokazuje to, co zostało już wybrane przez media. W ostatnich latach, ograniczył publicystyczny kontekst swojej wypowiedzi, nie zaprzestając jednak badania kulturowych czy ideologicznych klisz. Dał temu wyraz w rysunkach prasowych pomieszczanych m. in. w Przekroju. Niegdysiejszy punkt wyjścia (inspiracja z gazet) stał się paradoksalnie punktem dojścia.

Wystawa stała Kolekcji Małopolskiej

Fundacji Muzeum Sztuki Współczesnej