Peticia / Petition

„Petition”, seria obiektów - dokumentów działań, które miały miejsce w 2013 roku w Krakowie, w Klubie Piękny Pies (26 XI) i na ASP (25-29 XI); w Tarnowie, w Zespole Szkół Artystycznych (28 XI) i w Galerii Małej w Nowym Sączu (28 XI).

Rafani, „Petition”, 2013; wydruk na zgruntowanym płótnie + ołówek i inne przybory do pisania;

(33 x 24 cm) x 10.

Rafani

RafaniCzeska grupa artystyczna Rafani założona została w Pradze w 2000 roku przez ówczesnych studentów Akademii (AVU). Zajmuje się sztuką akcji, filmem, fotografią, tworzy instalacje z wykorzystaniem tradycyjnych i nowych mediów.

Od początku w swojej działalności grupa, wypowiadając się w różnych środkach wyrazu, zajmowała stanowisko wobec drażliwych spraw w pamięci historycznej i w życiu społecznym. Przyjmując ograniczenia wpływu sztuki na rzeczywistość, grupa podkreślała kwestię etycznej odpowiedzialności we wszelkiej działalności w sferze publicznej, w tym wypowiedzi artystycznej. Wychodząc z przekonania, że rolą artystów jest kształtowanie wrażliwości poprzez estetykę, odrzucała bezpośrednią deklaratywność charakterystyczną dla sztuki zaangażowanej. Dla podkreślenia czystości przekazu artystycznego Rafani radykalnie zrezygnowali w 2006 roku z tekstów sugerujących agitacyjną intencję przekazu obrazów, obiektów, filmów czy akcji.

Do grupy, której skład przez lata się zmieniał, obecnie należą: Zuzana Blochová (ur.1979), Jiří Franta (ur.1978), David Kořínek (ur.1970), Marek Meduna (ur.1973) i Luděk Rathouský (ur. 1975).

Wystawa stała Kolekcji Małopolskiej

Fundacji Muzeum Sztuki Współczesnej